Kan man rense huden med almindelig madolie?

Hvad er forkellen er på fedt og fugt?

Tør-hudVejret er koldt og luften er tør i disse måneder, og det samme gælder huden som for mange kan slå revner og føles tør og stram. Men hvad gør man enlig for at hjælpe huden tilbage til et behageligt stadige, og måske vigtigst af alt, hvad er forskellen på fugttør/dehydreret hud, og tør hud der kan se ru og mat ud. Det vil jeg nu prøve at forklare ved at fortælle hvad forkellen er på fedt og fugt.

Jeg nævner rigtig tit noget der hedder celle reparerende ingredienser, men hvad er det enlig og er der forskel på de forskellige reparerende ingredienser. For at gøre det lidt nemmere at forstå vil jeg nu inddele nogle af de celle reparerende ingredienser i to hold. (Der er selvfølgelig flere ingredienser end dem jeg nævner her.) Det ene hold består af ingredienser som er gode til at suge vand og fugt til sig, mens det andet hold kommer til at bestå ingredienser som kan holde på fugten og vandet i huden.  

Hold 1: Glycerin, hyaluronsyre, urea (carbamid) og aloe vera kan når de bliver påført huden hjælpe med at suge ekstra vand og fugt til sig, hvilket er rigtig godt hvis man har dehydreret hud der føles stram.  

Hold 2: Ceramide, Cholesterol, avocadoolie, sesamolie, kokosolie, hybenkerneolie og andre former for vegetabilske olier er ingredienser der kan hjælpe med at holde på fugten og vandet i huden. Disse former for ingredienser fungere også som et skjold, der ligger uden på huden og hjælper med at holde udbudende gæster som bakterier ude. De er også særdeles gode til at reparere huden hvis den er begyndt at slå revner. Så har du en hud der slår revner eller på overfladen føles rug, tør og/eller rød, så kan det kendte tricks med at smøre et par dråber olie i ansigtet være en super ide. Har du derimod en hud som føles stram og for lille, lige meget hvor meget du smøre, så er det nok hold et du skal have fat i.   Hvis du lige som mig oplever at huden ikke ser tør ud på overfladen, men stadig føles stram og tør under huden, lige meget hvor meget creme eller olie du smøre med, kan det være fordi du mangler fugt. Kig derfor efter lette serumer eller geler, der eksempelvis indeholder høje mængder hyaluronsyre eller glycerin, som hjælpe med at binde vandet og fugten bedre i huden, så du ikke føler dig så stram.

Som jeg skrev før giver fedt/ olier ikke ligefrem fugt i huden men det hjælper huden med at holde fugten derinde. Derfor kan det være en rigtig god ide, at slutte af med at tilføre en creme eller olie som kan holde på fugten. Olier er også rigtig gode hvis din hud skæller og slår revner.  

 Eksempler på gode produkter der holder på fugten i huden

 

  • – A-DERMA EXOMEGA Creme uden parfume ca 60 kr for 50 ml på apoteket
  • – Decubal face vital uden parfume ca 100 kr for 50 ml
  • – Decubal Ecological night Cream uden parfume ca 120 kr for 50 ml
  • – Danish skin care Moisturizer Dry skin uden parfume ca 215 kr for 50 ml
  • – Matas den lyserøde nat creme.80 ml ca 60 med parfume
  • – Paulas Choice Moisture Boost uden parfume ca 200 kr for 60 ml
  • – Paulas Choice Skin Recovery uden parfume ca 200 kr for 60 ml
  • – Paulas choice Skin recovery Hydrating Treatment mask 150 kr. for 100 ml.
  • – Serum Paradoxe fra Beaute Pacifique 30 ml. ca 400 kr. uden parfume
  • – Paulas Choice skin recovery serum 30 ml. ca 250 kr.
  • – Beaute pacifique fugtmaske. Inderholder parfume. 100 ml. ca 250 kr.
  • – Et par dråber, mandel kokos, solsikke eller hybenolie.   

     Eksempler på gode produkter som giver fugt

  • – Plasir 3in1 serum ca 150 kr for 30 ml uden parfume
  • – Sebamed Moisture gel 80 kr. for 50 ml.  
  • – MAC Prep+Prime Moisture Infusion Sérum Hydratant
  • – Nilens jord serum. 30 ml ca 300 kr.
  • – Carbamid creme 5 eller 10%
  •  

Tilsidst vil vil jeg lige tilføje at de øverste produkter selvfølgelig også giver fugt. Men hvis du har prøvet mange forskellige fede cremer og du bare føler dig fedtet uden på og samtidig tør under huden, så kan det være en mulighed at tilføre en af de nederste produkter først, der søger for at tilføre huden ekstra fugt, efterfulgt af en creme/ olie der indkapsler fugten så den bliver i din hud. Har nogle af jer spørgsmål til teksten eller andre ting, så skriv endelig. M.V.H. Henrik

13

  • Helene

    Hej! 🙂 jeg er selv stor, stor fan af MAC’s produkter, men jeg har aldrig prøvet ders hudpleje. Nu anbefaler du MAC Prep+Prime Moisture Infusion Sérum Hydratant, som giver fugt. Men er der nogle ingredienser i deres hudpleje som man skal holde sig fra?
    Håber du forstår det, ellers må jeg formulere mig bedre! 😀
    Tak for en god og lærerig blog!

    – Helene

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • theangrybeautynerd

      Hej Helena 🙂

      Når jeg anbefaler et produkt er det altid udfra de samme kriterier som er:

      – Produktet skal være pakket lys og lufttæt så de gode ingredienser kan holde sig friske længst muligt.

      – Produktet skal indeholde ingredienser som forskning har vist hjælper huden på en positiv måde.

      – Irriterende ingredienser som alkohol, parfume og æteriske olier må ikke være tilstede, eller kun i meget små mægter.

      Mac laver ligesom de fleste firmaer både gode og dårlige produkter, men har generelt en høj standart. Dvs at nogle af deres produkter kan være fyldt med hudguf, mens andre er meget basale og ikke indeholder meget andet en standart fugtighedscreme, eller også indeholder de ingredienser som forskning har vist kan irritere huden.

      Det produkt jeg har anbefalet er godt fordi det indeholder rigtig mange gode ting som blandandet Hyaluronsyre og andre gode antioxidanter. Det fri for parfume, men indeholder dog lidt rosmarin og mandarin, som kan irritere sart hud. Men det er vandbaserede udtræk og heldigvis ikke æteriske olier, så de gode sider opvejer klart de dårlige.

      Kilde:
      http://pudderdaaserne.dk/2013/01/20/fugt-uden-fedt-mac-moisture-infusion-serum-hydratant/

      http://www.paulaschoice.com/beautypedia-skin-care-reviews/by-brand/mac/prep-prime/_/Prep-Prime-Moisture-Infusion

      Du kan også se min video om hvad forskellen på anmeldelser og min gode produkterliste er, lige her. http://theangrybeautynerd.bloggersdelight.dk/hvad-er-forskellen-pa-anmeldelser-og-min-gode-produkter-til-alle-liste/

      PS hvis du elsker Mac produkter tror jeg også at du vil kunne lide denne her:
      Mac Lip conditioner. Dette læbeplejeprodukt er stoppet med gode ingredienser som blandt andet vitamin A og E, samt sheabutter. Personligt syntes jeg at produktet har den lækreste konsistens af alle de læbeprodukter jeg har prøvet. Produktet indeholder dog en lille smule parfume som dufter skønt af vanilje. Produktet kan købes i magasin, hvor du får 15 ml for ca 150 kr.

      Håber du fik svar ellers skriver du bare igen. Have en fortsat super dag hilsen Henrik 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette

    Helt fantastisk indlæg! Jeg satte straks i gang med, at få anskaffet mig plasir og den lyserøde fra matas. Sebamed kunne jeg desværre ikke finde, men morgen og aften bliver de brugt. Nu er jeg næsten 80% igennem produkterne, og jeg synes stadig min hud føles en anelse stram. Betydeligt bedre end før, hvor jeg følte mig nødt til at bruge fedtcreme fra A-derma for, at holde tørheden på afstand.

    I løbet af dagen er det ikke så slemt. Om morgenen er jeg ofte ret stram i huden. Kan man evt. erstatte et af produkterne om aftenen, for at give ekstra fugt?
    Det skal siges, at jeg førhen havde fugttør + fedtet overflade. Den fedtede fornemmelse er blevet lidt bedre, men jeg er stadig meget fedtet i t-zonen.

    Hver morgen og aften:
    Sensitiv rens fra Nivea
    RESIST Skin Transforming Multi-Correction Treatment
    Plasir serum
    Matas lyserød natcreme

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • theangrybeautynerd

      Hej Mette 🙂 Sebamed gelen kunne førhen fås i matas men nu sælger de den ikke mere desværre 🙁
      Heldigvis har jeg lige fundet en side hvor de sælger den til kun 50 kr med fragt. Har selv bestilt derfra uden problemer. http://www.feelunique.com/p/Sebamed-Clear-Face-Care-Gel-50ml.

      Personligt foretrækker jeg selv sebamed gelen da jeg føler den giver mere fugt.

      Hvis du føler dig stram om morgnen så lad være at rense ansigtet der. Jeg renser altid kun om aftenen, og så om morgnen bruger jeg lige en fugtig vatrunddel til at stryge over ansigt og hals.

      Du kan evt bruge fedtcremen om aftenen eller bruge et ektra tykt lag af den lyserøde creme.

      Prøv og se om det bliver bedre af det. Hvis ikke så skriv igen så har jeg et par forslag til nogle produkter jeg selv bruger, og som har hjulpet mig. Men prøv lige det andet tip først da det ikke koster dig noget 🙂 God dag hilsen Henrik

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette

    Hej Henrik,

    Tusind tak for tilbagemelding. Jeg købte straks Sebamed. Jeg havde simpelthen bare søgt på det forkerte.

    Problemet er stadig rigtig slemt, og nu bliver jeg også ret stram i dagtimerne igen. Øv!

    Bør der gå flere uger, før man kan mærke en forskel, eller bør effekten komme med det samme?

    Nu hedder min rutine således:

    Morgen:
    Rens med vand på vatrondel
    Nogle gange en toner fra Korres som er til alle hudtyper
    RESIST Skin Transforming Multi-Correction Treatment
    Plasir serum
    Embryolisse Filaderme

    Aften:
    Rens med No7 Beautiful Skin Melting Gel
    Nogle gange en toner fra Korres som er til alle hudtyper
    RESIST Skin Transforming Multi-Correction Treatment
    Plasir serum
    Embryolisse Filaderme

    Hver 3.-4. dag bruger jeg Paulas Choice Weekly AHA 10%.

    Det er blevet lidt bedre med Embryolisse, men i dagtimerne bliver jeg stram igen. Efter 4-5 timer, renser jeg med vand og bruger Plasir serum og Embryolisse igen. Om morgenen er jeg stenstikkert knastør. Også selvom jeg istedet har pøset A-derma fedtcreme på, så er jeg stadig tør “indenunder” og bare fedtet på overfladen.

    Nu er jeg fra igår begyndt og drikke mere vand, og gå efter mad/frugt som indeholder meget vand.

    Tror du jeg bør ændre noget, eller skal jeg bare have tålmodighed, samtidig med større indtag af vand?

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette

    Dét gør jeg så fra nu af! Hvis det gør nogen forskel, så kan jeg fortælle, at stramheden af en eller anden grund, er værst i den nederste del af ansigtet? Sådan især omkring munden.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • theangrybeautynerd

      Har følsen af tørhed altid været der, eller er den kommet senere i livet? Måske efter at have brugt et produkt du ikke kunne tåle?

      Ps hvad hedder den der toner du bruger 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette

    For ikke at spilde alt for meget af din tid, så prøvede jeg lige en periode, hvor jeg var ekstra opmærksom på alle produkter. Det gjorde mig ikke en dyt klogere 🙁

    Jeg har altid haft problemer omkring munden. Det har næsten altid været her jeg har slået ud førhen.

    Toneren har jeg faktisk droppet, men det var en toner fra Korres til alle hudtyper.

    De sidste par dage har jeg for det meste kun vasket ansiget i vand med en rondeller indtil de ikke længere blev beskidt. Har så vidt muligt undgået makeup. Har så nogle gange brugt min RESIST fra Paulas choice og serum fra Plasir, og dernæst en 18% creme fra Decubal (da jeg så du brugte Decubal, og jeg havde en stående).

    For at jeg kan komme igennem natten har jeg smurt 3-4 lag Decubal på, de sidste par timer inden sengetid. Det har hjulpet LIDT.
    I dagtimerne har jeg syntes at Decubal var lidt for fed, så der har jeg brugt min Embryolisse Filaderme.

    Jeg læste et indlæg på Pudderdåserne omkring problemer på hagen og omkring munden. Bør jeg måske bare dræbe det helt ned til det mest basale: Rens med olie og decubal creme?

    Jeg læste også, at huden kan vænne sig til for meget creme og dermed udtørrer hurtigere?

    Noget der så har faldet mig ind er, at jeg indtager begrænset mængder vand, spiser ingen kosttilbud og så drikker jeg nok dagligt en sukkerfri energidrik. Jeg har aldrig døjet med fugttør hud i dette omfang, hvor jeg kan mærke det (har dog altid fået af vide, at min hud var tør ved kosmetologen). Så jeg tænkte om vand, kosttilskud, koffein og samtidig min stigende alder, kan være problemet?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • theangrybeautynerd

      Hej Mette 🙂 Mange gange undskyld jeg ikke fik svaret sidste gang ordenligt 🙁 Du er velkommen til at stille så mange spørgsmål du vil 🙂 Det var faktisk en af de helt store grunde til at jeg startede denne blog, så spørg bare løs 🙂

      Dit spørgsmål kræver lidt mere end et enkelt svar så jeg laver en lille video om emnet, som burde ligge klar inden mandag 🙂
      Jeg kan se at du bruger decubal fordi du troede at jeg brugte den og du siger du skal smøre mange gange, er det tilfældet så skal du finde en anden creme der fugter bedre til din hud. Det er ikke meningen at man skal smøre 3 – 4 gange i så lang en periode.
      Jeg er ked af hvis jeg har givet indtrykket af at jeg bruger denne creme (det er den røde face vital vi snakker om ik?) Cremen er rigtig nok en god creme til normal almindelig tør hud, og jeg anbefaler den rigtig nok også på min liste over gode produkter. Produkterne på denne liste står der nødvendigvis ikke fordi jeg bruger produkterne eller har prøvet dem (selvom jeg har prøvet en del) De står der fordi de alle indeholder gode ingredienser som man ved fra forskning kan hjælpe huden og fordi de ikke indeholde unødige stoffer som høje mængder parfume, alkohol og farvestoffer. Listen er en hjælp til at finde solide produkter, dog kan jeg jo aldrig vide om konsistensen er perfekt for den enkelte, og det ville jeg heller ikke kunne hvis jeg selv havde prøvet dem. Eksempelvis kan nogle med tør hud godt lide at smøre et par dråber olie i ansigtet før eller efter deres creme, mens andre som mig selv bare ikke kan lide det.
      Men jeg er rigtig glad for at du minder mig om at nogle kunne få den ide at jeg bruger alle produkter på listen, det vil jeg lige tænke over 🙂

      Jeg bruger til daglig selv disse produkter og har gjordt det i lang tid nu 🙂

      Morgen :

      Rens: Bare vand på en vatrunddel

      Toner: paulas choice skin recovery

      sebamed fugt gelen

      paulas choice skin recovery mask (bare et tyndt lag)

      solcreme: Alba botanic very emolient sunscreen spf 30

      Nat

      Renser med oliven olie, fjerner forsigtigt med en fiberklud eller med vand under bruseren.
      (vandet er hværken for varmt eller koldt)

      Toner den samme

      paulas choice BHA 2% flydende, den milde udgave 1 – 2 gange om ugen

      sebamed gelen

      masken et godt lag ( nogle gange smøre jeg lige en ekstra gang med en lille smule der hvor jeg kan mærke det strammer lidt.

      Jeg kan nogle gange selv godt syntes at det er en del produkter at bruge, men jeg kan ikke undvære nogle af dem. Jeg kan stadig have en gang imellem hvor jeg får lidt tør fornemmelse, det er dog sjældent. De fleste dage er helt uden tørhed. Skal jeg i weekenderne smøre jeg altid et tyndt lag af masken på da min hud altså ikke kan klare sig fra kl 9 om morgnen til 1,2 skykker om natten uden fugt. Masken føles ikke som en maske men bare en god creme der på min hud går ser mat ud og ikke skindene og klistrede.

      Hov ville bare lave et lille svar og se nu hvad der skete 🙂

      De bedste hilsner henrik 🙂

      Ps et godt læbeprodukt må jeg heller ikke glemme. Når mine læber føles tøre kan jeg mærke det hele vejen rundt om munden.

      Jeg bruger matas solstift spf 30

      decubal har jeg brugt og været rigtig glad for

      lige nu er jeg igang med nivea´s lip butter uden parfume og er også rigtig glad for den. Har vist brugt den i 2 måneder nu 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • theangrybeautynerd

    Hej Mette du kan se mit svar her:
    https://www.youtube.com/watch?v=K7HbPbJdpmY&feature=youtu.be
    Håber det er den samme slags tørre hud vi snakker om.
    Du vender bare tilbage hvis du har flere spørgsmål, da hudpleje aldrig er nemt at forstå.

    M.V.H. Henrik 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ea Andersen

    Hej.
    Jeg har problemer med dehydreret hud. Jeg har forsøgt mig med Vichy som ikke var helt godt. Har du nogen mening om produkterne fra Dermalogica og phformular??

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • theangrybeautynerd

      Hej Ea 🙂
      Før jeg vil anbefalde nogle produkter, skal jeg lige være helt sikker på hvilken kategorig af tør hud som du befinder dig i. Så hvis du vil være sød at læse disse to udsavn igennem, og skrive til mig hvilket et din hud passer bedst på, så vender jeg tilbage til dig. Måske er du også lidt af begge dele 🙂

      – Fugtfattig hud: Huden føles tør og stram samtidig med, at den nemt bliver irritabel med kløe og rødme. Nogle kan have førelsen af at smøre og smøre med creme eller olie, uden den stramme fornemmelse ophøre .

      – Fedtfattig hud: Huden bliver ru og tør, og den sprækker og kan blive øm. Derudover kan den have tendens til at skalle og rynker træder tydeligere frem.

      Til dit spørgsmål omkring Dermalogica og phformular, kan jeg kun svare at, dermalogica har rigtig mange produkter som ikke er gode for huden. Mange af dem indeholder ekstrakter fra mentol, eukalyptus, lavendel og citrus olier som er yderst hudirriterende. De har enkelte gode produkter, men de er også meget dyre og ikke nødvendigvis bedre end dem jeg anbefaler på min liste over gode produkter 🙂

      Jeg har ikke kunne en fuld ingrediensliste over Phformular´s produkter, så har ikke en chance for at se om der er nogle gode produkter derfra.

      Hvis du er ny herinde, kan du også læse her hvordan jeg bedømmer produkter.

      http://theangrybeautynerd.bloggersdelight.dk/2014/10/hvordan-jeg-bedoemmer-produkter/

      Rigtig god jul Hilsen Henrik 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kan man rense huden med almindelig madolie?