Kom pletterne til livs

Højere SPF = bedre beskyttelse?

neutrogena-spectrum-face-advanced-sunblock-lotion-spf-1001

Sommeren er ved at nærme sig, så jeg syntes det var det rette tidspunkt at bringe snakken om spf på banen.

Jeg vil til hver en tid sige, at man bør bruge en creme med min spf 15 hver dag året rundt. Faktisk er man i USA begyndt at anbefalde min spf 30, fordi de fleste ikke bruger nok creme, til at få den fulde beskyttelse.

Men hvad betyder det der spf enlig. Mange tror at jo højre spf, desto højre beskyttelse. Men forskellen på spf 15 og spf 30 er faktisk ikke på mere end et par procenter.

En SPF 15 vil beskytte mod ca 93 % af solens skadelige UVB-stråler og en SPF 30 beskytter ca 97 %. SPF 50 beskytter ca med 98%. Efter faktor 50 bliver beskyttelsen ikke bedre, og jeg kan heller ikke anbefalde at man bruger en solcreme med højre faktor end 50 da solfiltre i de mængder har gode chancer for at irritere huden.

Kilde: http://www.danishskincare.dk/hudpleje_guides/solbeskyttelse_solcreme_solfilter/

SPF tallet fortæller dig er hvor mange minutter du kan opholde dig i solen før du bliver forbrændt. Lad os sige at du er meget lys og derved ikke kan opholde dig i solen mere end 10 minutter, før du bliver rød. Dette er vel og mærke uden en sol creme. Du påføre nu en solcreme med spf 20. Du ganger så spf tallet med den tid du kan tåle at opholde dig uden solcreme. Så får du hvor længe din sol creme virker inden du skal påføre den igen. I det tilfælde her er det 200 min. (10 X 20 ) Hvis nu du er lidt mørkere og kan holde ca 20 min, hedder regnestykket så 20 X 20, og din solcreme kan holde ca 400 minutter.

Dette gælder selvfølgelig ikke hvis du opretholder dig i direkte sol, så er du nød til at påføre mere efter ca 2 – 3 timer, uanset hvor højt faktor tallet er. Har du været ude at svømme, så holder din solcreme kun mellem 40 – 80 minutter alt efter hvor vandfast den er. Lad mig lige tilføje at lige meget hvor meget firmarene påstår at deres solcremer er vandafvisende, så skal du påføre ny solcreme efter du har været i vandet eller svedt rigtig meget, for at få den fulde beskyttelse.

Husk også, at selvom du har solcreme på skal du ikke ligge og stege. Den brune farve din hud får er måske super flot men på ingen måde sund. Dine celler er nu efter din hud er blevet brun, skadet, og du vil se resultaterne om 10 år eller mere, i form af pigmentpletter, rynker, og ujævn hudtone.

Husk også at Spf tallet gælder kun for UVB stålerne og ikke for de farlige UVA stråler, så det er vigtigt at sikker dig, at din solcreme både indeholder  UVA og UVB beskyttelse. De active ingredienser der skal være i en solcreme for at den giver den rette UVA beskyttelse er:

Avonenzone ( også kaldt Parsol 1789 eller butyl methoxydibenzoylmethane) Titanium dioxide, Tinosorb S (Også kaldt bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine) eller Tinosorb M (Også kaldt methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol)— Zink oxid

Du kan læse flere solhistorier her 🙂

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kom pletterne til livs